10-годишен върти фирма в интернет Български ученик намери решение на най-великия геометричен проблем Матури 2013
10-годишен върти фирма в интернет
10-годишен върти фирма в интернет
Петокласникът Давид вече спечели първите си пари от поръчки
Никога не е рано да станеш собственик на фирма. Това твърдение важи за 10-годишния Давид Давидов от Благоевград. Петокласникът, който учи в Трето основно училище в града, завъртя бизнес в интернет. На 21 януари тази година създал фирмата си "DSD creations", а всичко за нея може да научите на сайта www.dsdcreations.net . Мотото на невръстния бизнесмен е "Изобретяваме, но не прекаляваме".
Български ученик намери решение на най-великия геометричен проблем
Български ученик намери решение на най-великия геометричен проблем
Ученик от Националната Природоматематическа Гимназия откри решение на най-великия геометричен проблем на всички времена. С решението, младежът спечели европейската награда за млади учени в Лисабон. За "Гордиевия възел" в математиката разказва Рада Домусчиева:

18-годишният Радко Котев разгада най-трудната задача в математиката - Аполониевата.

Оригиналното решение на задачата изгаря при пожара в Александрийската библиотека. Стотици учени са се сблъскали със сложното математическо решение. Младежът работи по проблема 2 години.

"Аполоний е поставил тази задача през 260 година преди новата ера приблизително и идеята е да се построи това нещо с линийка и пергел. Само четири решения има в света, те са на Жергон, на Виет, на Понселе и на Петерсън. И всъщност това е петото решение, на Радко.. да моето решение и мисля, че е по-добро.

Това, което намерих, беше лесно да се види, по-лесно беше да се види, отколкото да се докаже. В крайна сметка една сутрин се събудих и написах решението”, разказа Радко Котев.

"От 8 клас досега е бил винаги в десетката на всички математически състезания, олимпиади и международни турнири”, съобщи Гергана Драгиева, учител по философия на момчето.

Откритието вече е получило международно признание - с решението на Аполониевата задача Радко печели състезанието за млади учени в конкуренция с 85 проекта от различни страни в Лисабон. Чака да бъде публикувано и в специализиран научен журнал във Флорида.

Ще представи решението в университета в Гренобъл, най-модерният научен център в света. Ще продължи да се занимава с наука и мечтае да учи в Единбург, но да работи в България.
Матури 2013
Матури 2013
Матурите 2013. Информация и дати за матурата по бел, история, география. Тестове и задачи за матурата, както и матурите от предишни години. Отговори на матурите.

Матури 2013 (Посети)

0
Добавено от ivanov101s на 4/12/2013 8:34:00 PM в Наука и образование
Матури 2013 Матурите 2013. Информация и дати за матурата по бел, история, география. Тестове и задачи за матурата, както и матурите от предишни години. Отговори на матурите.

(Виж повече)